Ontwikkelingen PP4C Partner Brecon loopt volgens plan

Al weer bijna twee jaar geleden kondigde Brecon Cleanroom Systems B.V. een nieuwe koers aan. Na bijna 25 jaar vooral gewerkt te hebben aan de bouw van ASML cleanrooms in Veldhoven werd het tijd om de vleugels uit te spreiden. Nieuwe marktsegmenten benaderen, internationale activiteiten opzetten, ontwikkeling van nieuwe producten, het waren zo maar enkele belangrijke strategische activiteiten gepland voor de jaren 2014 – 2017. Tijd om eens een gesprek aan te gaan met algemeen directeur Geerd Jansen om te horen hoe de ontwikkelingen er voor staan…..

Advertorial gepubliceerd in Mechatronica & Machinebouw

Na een vriendelijke ontvangst in het kantoor te Etten-Leur,  ga ik het gesprek aan met Geerd, een enthousiaste en vlot pratende ‘senior’.  Sinds eind 2014 betrokken bij de Brecon Groep en kort na zijn intrede verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de onderneming. Vijf minuten na de openingsvraag ‘hoe het gaat’ begrijp ik al dat ik niet veel verdere vragen zal hoeven te stellen. Geerd is een zeer gedreven man met een duidelijke visie, weet wat hij wil en praat hierover met  veel dynamiek.

“Brecon Cleanroom Systems stond en staat bekend als de ‘bouwer van ASML cleanrooms’. Zeker niet onterecht, we hebben tenslotte ongeveer 50.000 m2 cleanrooms gebouwd in Veldhoven en zijn het hele jaar door nog dagelijks met circa 30 mensen actief op de campus! De wens om onze activiteiten serieus uit te breiden kwam niet uit de lucht vallen. Op verzoek van de aandeelhouders heb ik begin 2014 een strategisch plan geschreven, wat vanaf dat moment koersbepalend is geweest voor ons bedrijf. De missie was duidelijk: onveranderd blijven werken aan de uitstekende relatie met ASML en activiteiten ontwikkelen daar buiten. Aandeelhouders Bart van Waes en Frank Moelands werken in Veldhoven en regelen daar alles. Ik zelf werd verantwoordelijk voor alle overige  strategische plannen en voor de activiteiten op onze bedrijfslocatie in Etten-Leur.”

Kun je iets meer vertellen over jullie plannen van toen en de actuele status daarvan?

“Hoeveel pagina’s heb je tot je beschikking? Er is zo veel gebeurt binnen de groep. Het was duidelijk dat we onze kernwaarden wilden behouden; flexibiliteit, betrouwbaarheid, kwaliteit en eerlijkheid! Met die succesfactoren werken we al 25  jaar aan onze groei en continuïteit.  Dat beleid is en blijft onveranderd! Een duidelijk imago als cleanroom specialist in algemene zin bereiken en verdieping van onze kennis en optimalisering van onze professionaliteit d.m.v. opleidingen voor ons team aan medewerkers, zijn zaken waar we veel energie en geld in hebben gestoken.” “Inmiddels hebben we Brecon op de kaart gezet in Nederland. Het initiatief om een strategische alliantie met 9 partners van formaat aan te gaan, gezamenlijk handelend onder de naam PP4C (Professional Partners for Cleanrooms), heeft ons veel gebracht. Lees maar eens de nieuwspagina op onze site, en je zult zien wat we allemaal ondernomen hebben.”
“Hoewel we bekend staan om onze bouwactiviteiten bij ASML hebben we in de afgelopen 25 jaren ook mooie projecten en verbouwingen uitgevoerd in andere sectoren. In de afgelopen twee jaar hebben we echter met succes ons meer daar op gericht. Je moet dan denken aan verschillende marktsegmenten zoals de farmacie, food en bovendien op de vele toeleveranciers in de semi-conductor sector. We hebben duidelijk méér en toonaangevende projecte gerealiseerd. Niet alleen mooi in kwaliteit, grootte of vormgeving maar het geeft ons ook een kick als we gecompliceerde werken mogen maken of onder tijdsdruk er tóch in slagen de opdrachtgever tevreden te stellen. Ik denk aan cleanrooms bij Neways, Boa, of Mead Johnson Nutrition, om er maar enkele te noemen. Maar in de afgelopen maanden hebben we ook onder enorme tijdsdruk hard gewerkt aan de verhuizing en herbouw van twee bestaande cleanrooms tot een geheel nieuw cleanroom-concept voor Kadans bij Sencio in Nijmegen.”

Een nieuw product is de Mobiele CleanAir Unit. Bij Aldor in Weert, maar ook bij de TU in Twente staan enkele voorbeelden hiervan. Ik weet dat we niet alléén actief zijn in dit marktsegment van eenvoudig verplaatsbare units. Maar bij Brecon praten we over de bouw van een kwaliteitsruimte, met een dusdanige uitstraling, dat de medewerkers ook echt begrijpen dat ze in een cleanrooms werken! Het implementeren van de juiste gedragscode en het kledingregime wordt daardoor veel eenvoudiger. Dat zijn belangrijke zaken die je niet uit het oog mag verliezen. De mens blijft nu eenmaal de grootste vervuiler in een cleanroom.”

Veel activiteiten om allemaal in een jaar te realiseren dus?

“In alle eerlijkheid heb ik je nu nog maar de helft verteld! Ik heb het nog niet gehad over onze internationale activiteiten in Indonesië, de bouw van een OK kliniek in Ghana met ons nieuw ontwikkelde modulaire bouwsysteem. Ook over het opbouwen van een Asset management systeem conform ISO 55000, voor het onderhoud van de cleanrooms bij ASML , is nog onbesproken. Ik heb je gewaarschuwd…. we komen plaats tekort. Ik stel voor dat we bij een volgende gelegenheid hierover gaan praten.”

Met een vol hoofd, maar ook aangestoken door het enthousiasme, verlaat ik het kantoor van Geerd. Ik zal zeker over enige tijd opnieuw met hem in gesprek gaan. Nieuwsgierig naar de verdere ontwikkelingen en de activiteiten waarvoor we nu te weinig tijd voor hebben gehad  om diepgaander op in te gaan!